Laiškai iš Kinijos

Gyvenimo Vidurio Karalystėje įspūdžiai

4-as laiškas: pirmi susitikimai su tikra kinų virtuve

Sveiki,

Lietuvoje kinų virtuvė yra ne kiniška, o lietuviška, t.y. adaptuota lietuvių skoniui. Sako, kad taip kinai stengiasi įtikti mums. Žvelgiant iš komercinės pusės, tai visiškai suprantama – labiau patiks, daugiau parduosi. Kinų maistas Kinijoje man yra skanesnis, nors jis ir nepataikauja lietuvių skoniui (kur čia pataikausi įsivaizduojant, kiek tautiečių per metus apsilanko Kinijoje). Žinoma, kol kas išbandėme nedaug kinų restoranų, jiems suskaičiuoti užtektų vienos rankos pirštų. Vaikų džiaugsmui nueiname į picerijas, bet apie jas – kitą kartą.

Skirtingų Kinijos regionų virtuvės viena nuo kitos labai skiriasi, pavyzdžiui, Pietų virtuvė yra kitokia nei Šiaurės. Šiaurės virtuvės patiekalai yra riebūs, jie vartoja daug acto ir česnakų. Čia daug miltinių patiekalų – makaronų, a la koldūnų ar ravioli. Ši virtuvė dar dalinama į Pekino, Tianzinio ir Šandongo. Pietus labiausiai reprezentuoja Sičuano ir Hunano virtuvės, kurios garsėja savo liberaliu požiūriu į čili pipirus.

Pekine, žinoma, daugiau atrasi Šiaurės virtuvės patiekalų. Viename tokių restoranų apsilankėme vakar. “Hua’s” restorane staliuką reikia užsakyti prieš kurį laiką, vakare čia rodoma programa. Užsieniečių čia buvo nedaug – be mūsų gal dar pora. Priešais prie stalo sėdėjo, kaip spėjome, naujųjų kinų kompanija, švelniai primenanti identiškam sluoksnui atstovaujančius slavus: triukšmingai linksminosi, bandė keisti programą, tapti jos dalimi, švaistytis arbatpinigiais. Vaikai sakė, kad Kinijos cirke, kuris viešėjo Lietuvoje, irgi buvo tie patys elementai – žongliravimas lėkštėmis, tradicinis šokis su kauke.

Gatvė, kurioje yra “Hua’s Restaurant”, man Pekine pasirodė labiausiai kiniška – tradicinės architektūros pastatuose įsikūrę restoranai, daugybė raudonų žibintų.

Rajonas, kuriame mes gyvename, galėtų būti ne tik Pekine, o bet kuriame didmiestyje, į miesto centrą mes dar neišsiruošėme ir po hutongus neklaidžiojome.

p.s. beje, namie maistą kepu wok keptuvėje (mat kitos čia ir nebuvo) ant tokios ohoho! ugnies. Greita ir tikrai skaniau.

Linkėjimai,

Evelina

Įrašo “4-as laiškas: pirmi susitikimai su tikra kinų virtuve” komentarų: 5

  1. ramune
    11 kovo, 2011

    Sekmės susipažistant su kinų valgiais ir išsirenkant skaniausius

  2. Roma
    14 kovo, 2011

    oho vaizdeliai – spalvų gausybė neišpasakyta!

  3. Evelina
    17 kovo, 2011

    Gal ir nesimokyti hieroglifų – nežinosi, ką valgai ir bus ramiau? :)

  4. rookis
    7 balandžio, 2011

    Žinosiu, kas yra hutongas (aa)

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Informacija

Paskelbta 11 kovo, 2011, paskelbė kategorijoje Maistas ir pažymėjo , , , , , , .

Norėdami gauti informaciją, įveskite savo el. pašto adresą.

Join 44 other subscribers

Svečiai

  • 42 475 apsilankė
%d bloggers like this: