Laiškai iš Kinijos

Gyvenimo Vidurio Karalystėje įspūdžiai

4-as laiškas: pirmi susitikimai su tikra kinų virtuve

Sveiki,

Lietuvoje kinų virtuvė yra ne kiniška, o lietuviška, t.y. adaptuota lietuvių skoniui. Sako, kad taip kinai stengiasi įtikti mums. Žvelgiant iš komercinės pusės, tai visiškai suprantama – labiau patiks, daugiau parduosi. Kinų maistas Kinijoje man yra skanesnis, nors jis ir nepataikauja lietuvių skoniui (kur čia pataikausi įsivaizduojant, kiek tautiečių per metus apsilanko Kinijoje). Žinoma, kol kas išbandėme nedaug kinų restoranų, jiems suskaičiuoti užtektų vienos rankos pirštų. Vaikų džiaugsmui nueiname į picerijas, bet apie jas – kitą kartą.

Skirtingų Kinijos regionų virtuvės viena nuo kitos labai skiriasi, pavyzdžiui, Pietų virtuvė yra kitokia nei Šiaurės. Šiaurės virtuvės patiekalai yra riebūs, jie vartoja daug acto ir česnakų. Čia daug miltinių patiekalų – makaronų, a la koldūnų ar ravioli. Ši virtuvė dar dalinama į Pekino, Tianzinio ir Šandongo. Pietus labiausiai reprezentuoja Sičuano ir Hunano virtuvės, kurios garsėja savo liberaliu požiūriu į čili pipirus.

Pekine, žinoma, daugiau atrasi Šiaurės virtuvės patiekalų. Viename tokių restoranų apsilankėme vakar. “Hua’s” restorane staliuką reikia užsakyti prieš kurį laiką, vakare čia rodoma programa. Užsieniečių čia buvo nedaug – be mūsų gal dar pora. Priešais prie stalo sėdėjo, kaip spėjome, naujųjų kinų kompanija, švelniai primenanti identiškam sluoksnui atstovaujančius slavus: triukšmingai linksminosi, bandė keisti programą, tapti jos dalimi, švaistytis arbatpinigiais. Vaikai sakė, kad Kinijos cirke, kuris viešėjo Lietuvoje, irgi buvo tie patys elementai – žongliravimas lėkštėmis, tradicinis šokis su kauke.

Gatvė, kurioje yra “Hua’s Restaurant”, man Pekine pasirodė labiausiai kiniška – tradicinės architektūros pastatuose įsikūrę restoranai, daugybė raudonų žibintų.

Rajonas, kuriame mes gyvename, galėtų būti ne tik Pekine, o bet kuriame didmiestyje, į miesto centrą mes dar neišsiruošėme ir po hutongus neklaidžiojome.

p.s. beje, namie maistą kepu wok keptuvėje (mat kitos čia ir nebuvo) ant tokios ohoho! ugnies. Greita ir tikrai skaniau.

Linkėjimai,

Evelina

Reklama

5 comments on “4-as laiškas: pirmi susitikimai su tikra kinų virtuve

  1. ramune
    kovo 11, 2011

    Sekmės susipažistant su kinų valgiais ir išsirenkant skaniausius

  2. Roma
    kovo 14, 2011

    oho vaizdeliai – spalvų gausybė neišpasakyta!

  3. Evelina
    kovo 17, 2011

    Gal ir nesimokyti hieroglifų – nežinosi, ką valgai ir bus ramiau? :)

  4. rookis
    balandžio 7, 2011

    Žinosiu, kas yra hutongas (aa)

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on kovo 11, 2011 by in Maistas and tagged , , , , , , .

Norėdami gauti informaciją, įveskite savo el. pašto adresą.

Prisijunkite prie kitų 44 pasekėjų

Svečiai

  • 38,469 apsilankė
%d bloggers like this: