Posakis „kinai valgo viską, kas turi keturias kojas, išskyrus stalus, ir viską, kas skrenda, išskyrus lėktuvus“ gal kiek perlenkia lazdą, tačiau kinų meniu išties labai platus. Atrodo, kad gali čia gyventi daugybę metų, bet visko taip ir neišragausi. Svečius prie alaus Pekine dažnai vaišiname vištų kojytėmis: jaunoji lietuvių karta matyt jau nebežino, kaip jos atrodo, nebent teko laimė susidurti su su kaimiškomis vištomis bei matyti kaip atrodo vištiena nuo..iki. Iš parduotuvės namo atkeliauja begalviai bei bekojai sparnuočiai, netekę vieno (tiksliau, dviejų) iš virtuvės delikatesų – savo kojyčių.
Vištų kojytės – ne vienintelis kinų patiekalas, susijęs su šia kūno dalimi. Tikru grožio valgiu (mei rong shi pin) yra laikomos kiaulės kojos. Na lietuvio kiaulės koja nesustebinsi. Štai britai ar skandinavai kikena matydami šiuos patiekalus užeigose, gaminančiose lietuviškus valgius. Ir dažnai nedrįsta paragauti. Be reikalo. Kinijoje net mamos neįžeisi vietoj gėlių Motinos dieną atnešdamas kiaulės koją. Tai reikš, kad linki mamai kuo ilgiau būti jaunatviška, sveika bei gražia.
Kiaulės kojose yra ne tik mažiau riebalų nei kitose jos dalyse. Jose – kolageno bomba. Tačiau jos tinka ne tik kovojantiems su raukšlėmis ir svajojantiems apie nuostabią odą. Paisrodo,patiekalai iš kiaulės kojų padeda įveikti nuovargį, šalina kojų mėšlungį ir sustingimą, gydo skrandžio problemas, jie rekomenduojami po sudėtingų operacijų sveikstantiems ligoniams. Kiaulės kojų naudą tradicinė kinų medicina pastebėjo jau prieš 2500 metų. Jų patiekalus patariama valgyti ir gimdyvėms, nes jie padeda gamintis pienui. Kaip rašoma Qing dinastijos mitybos patarimuose „Suixi Juyin Shipu“, kiaulės kojos stiprina kepenis, padeda išsiskirti skrandžio sultims, glotnina odą, padeda gyti randams, skatina ką tik pagimdžiusių moterų laktaciją. Beje, ir šiandieninėms gimdyvėms dažnai verdama kiaulės kojų sriuba kartu su gydančiomis žolelėmis, raudonosiomis datulėmis, sojos pupelėmis, žemės riešutais ir avinžirnio šaknimi.
Na o po tokių liaupsių kiaulės kojoms, būtų nuodėmė baigti laišką, nepasidalinus kokiu nors kinišku receptu:
Raudonai troškintos kiaulės kojos
750 g. kiaulės kojų, sukapotų gabalėliais
1 šaukštas ryžių vyno (jei neturite, keisčiau actu)
1,5 šaukšto aliejaus
1 šaukštas tamsaus sojų padažo
cukraus kristalai (rock sugar)
druska pagal skonį
Pora riekelių imbiero šaknies
Cinamonas, anyžiaus sėklos
dž. čili pipirai
1. Nuplauti kojas ir įmesti į verdantį vandenį su ryžių vynu ir imbieru. Pavirti penkias minutes ir išjungti ugnį.
2. Nupilti vandenį, vėliau po karštu vandeniu nuplauti kojas. Įkaitinti aliejų wok keptuvėje ir įdėti į jį cukraus kristalą (spėju, kad galima keisti ir paprastu cukrumi). Kaitinti ant mažos ugnies, kol ištirps.
3. Į keptuvę sudėti kiaulės kojas ir toliau kaitinti ant mažos ugnies, kol jų spalva taps gražiai auksinė. Būtina prižiūrėti keptuvę, nes cukrų lengva prideginti ir tada patiekalas atrodys visai nekaip.
4. Į keptuvę įdėti anyžiaus sėklų, imbiero, cinamono, džiovintų čili pipirų ir dar pakepti 3-4 minutes. Tuomet įpilti vandens, kad apsemtų kiaulės kojas ir užvirti, o paskui visą keptuvės turinį perpilti į troškintuvą.
5. Troškinti reikėtų 45 minutes, tuomet vėl perpilti viską į wok keptuvę ir kaitinti ant vidutinės ugnies, kol neliks vandens. Galima pabarsti česnakų laiškais, pagal skonį pabarstyti druska. Ir iškart ant stalo. Skanaus!
Linkėdama periodiškai plėsti savo meniu,
Evelina
nelengvas receptukas, bet intriguoja :)