Laiškai iš Kinijos

Gyvenimo Vidurio Karalystėje įspūdžiai

51-as laiškas: kinai ir ryžiai

Kinams ryžiai yra maisto (kin. fan) sinonimas. Kai kas nors įvyksta ir to nebegalima pakeisti, kinai mėgsta sakyti: „Ryžiai jau išvirę“. Mūsiškas atitikmuo būtų: „Šaukštai po pietų“. Vandeny plaukiančios ryžių terasos , azijiečiai su ryžių dubenėliais delnuose – va toks vaizdas veriasi prieš akis, kai galvoju apie šią tautą ir šiuos grūdus. Jei europietis vidutiniškai per metus suvalgo 5 kg ryžių (mano manymu, tiek tik Pietų Europos dėka, kur mėgstamas risotto ir paella), tai azijietis per metus sudoroja apie 150 kilogramų ryžių. Įspūdingas kiekis, ar ne? Trys iš keturių gausiausių savo narių skaičiumi tautų gyvena šalyse, kurios „užaugusios ant ryžių“ – tai Kinija, Indija ir Indonezija.

Paprastai perkame tokio dydžio ryžių maišelius.

Pastebėjau, kad mūsų šeima gyvendama Kinijoje pradėjo mažiau valgyti bulvių ir daugiau ryžių. Tai nereiškia, kad mūsų meilė bulvėms blėsta. Tam yra kelios lengvai paaiškinamos priežastys. Visų pirma, čia bulvių galima rasti toli gražu ne kiekvienoje parduotuvėje ir, jei esi toliau nuo namų, nesinori jų temptis ant pečių. Antra, žiemą bulvės dažnai būna salstelėjusios. O tai vienas dalykų, kurie mano skonio receptoriams nelabai patinka. Trečia, čia bulvės yra kitokios – vienos lengvai subyra vos išvirusios, kitos iškart juoduoja. O su ryžiais viskas paprasčiau. Kad ir kiek rūšių jų bebūtų, jie paprastai būna arba lipnūs, arba birūs. Parduodami ne mažais maišiukais, o maišais po kelis kilogramus. Vieną atsitempei ir kurį laiką namų. Esu mačiusi, kaip metro žmonės gabenasi ryžių maišus. Man tai būtų mažiausiai metams ar dviem, bet tai mano ir pasiekimai dar europietiški. Azijoje užauginama ir parduodama devyni nuošimčiai viso pasaulio ryžių produkcijos. Čia žmonės juos valgo du tris kartus per dieną. Apsilankę kinų restorane lietuviai (beje, ne tik jie, taip pat ir amerikiečiai ar britai savo gimtosiose teritorijose) kartu su kinų maistu užsisako ryžių. Norite nustebinsiu? Kinijoje kinų restoranuose kinai ryžius užsisako labai retai. Kiek besilankiau vietiniuose restoranuose, tik kartą mačiau kinę, pietums pasirinkusią ryžius. Jie yra namų maistas. Jei jūs įpratę lankydamiesi kinų restoranuose užsisakyti ryžių, gal ir neverta keisti įpročių ir viešint Kinijoje. Tačiau noriu jus perspėti – ryžiai ant stalo patiekiami valgymo pabaigoje. Taip pat ir sriuba. Nebent paprašytumėte kitaip. Jau girdėjau ne vieną istoriją, kaip žmonės tikėjęsi ryžių ir sriubos pačioje valgymo pradžioje, nusivylę jų sulaukę pačioje pabaigoje. Pavyzdžiui, sriubą kinai valgo, kad palengvintų virškinimą, todėl ji ir patiekiama pietų ar vakarienės pabaigoje.

Netrukus ketinu išbandyti labai „ryžišką“ receptas. Ir net nelauksiu kiniškų Naujųjų, nors patiekalas skirtas būtent jiems – tai saldus ryžių pyragas „Nian gao“, kuris simbolizuoja turtingą gyvenimą ir šeimos susijungimą. Jį galima valgyti ne tik per Naujuosius, bet per Pavasario šventę jis būtinai valgomas, nes žodis „nián” reiškiantis „lipnus“ skamba kaip kitas kinų žodis – „metai“, o žodis gāo,  kuris reiškia „pyragas“ skamba kaip kitas žodis – „ilgas“ (gao). Visa tai sudėjus gaunasi lietuvio ausiai pažįstamas palinkėjimas: „Ilgiausių metų ilgiausių“.

Linkėdama suspėti atlikti viską, kol ryžiai neišvirę,

Evelina

Reklama

16 comments on “51-as laiškas: kinai ir ryžiai

  1. Rasa
    vasario 15, 2012

    Išgyvenčiau Kinijoje kuo laisviausiai ir visai ne todėl , kad nemėgstu bulvių, bet , būtent, todėl, kad mėgstu ryžius :)

    • Evelina
      vasario 15, 2012

      Rasa, čia ne tik išgyventi, čia tiesiog gyventi galima.. O va dar antra diena oda jaučiu, kad beateinąs pavasaris.. :) vasarį jis jau čia atšlepsi asfaltu

  2. Ruta
    vasario 16, 2012

    Sakot jau pavasaris ateina? Ryt atvažiuoju porai mėnesių į Pekiną ir net neįsivaizduoju, kokius rūbus atsivežti… Tikra moteriška problema…

    • Evelina
      vasario 16, 2012

      Ruta, ateina, ateina :) tik dar mažais žingsniukais. Jau perlipo į pliusą, tai užskaičiau, kaip “žiema, žiema, eik iš kiemo“. Šiandien išskrendi? Tai dar kol kas šiltus drabužius imk, nes jei pasisuka šiaurės vėjas (o tokiu metų laiku jis dažnai pasisuka) – košia kiaurai. Kovas prasidės jau kokiais +10, o balandį dar prisidės. Štai gegužės 1 d. jau būna +20 ir daugiau

  3. Ruta
    vasario 16, 2012

    Gegužės jau nesulauksiu, bet kovas ir balandis Pekine skamba geriau, nei Suomijoje :) Čia vis dar -10 :)

    • Evelina
      vasario 17, 2012

      Tai Pekine pasišildysit :) Nors vakar papūtė šiaurys ir vėl numušė temperatūrą žemiau nulio. Noriu tikėti, kad paskutiniai pasispardymai. Man tai pirmas vasaris čia, tai spėlioju. O kovą jau žinau..

  4. Evelina
    vasario 17, 2012

    Šiandien papasakojau savo kinų mokytojai, apie ką rašiau. Tai ji man paprieštaravo. Sako: “Valgom, valgom restorane ryžius. Gal tu nematei, nes mes užsisakom paskutinę minutę, jei dar nebūname sotūs po pagrindinių valgių“. Ir dar papasakojo, kad posakis “Ryžiai jau išvirę“ dažnai naudojamas tokiose situacijose: draugauja vaikinas ir mergina, o jo/jos antroji pusė nepatinka tėvams ir jie draudžia susitikinėti; tuomet jie nusprendžia, kad geriausia išeitis yra nėštumas ir, jau kai įgyvendina šį planą, ateina pas tėvus ir sako: “Ryžiai jau išvirę“.

    • Giedrė
      vasario 22, 2012

      Et tie kinai, gudrūs. Lietuvoje tokius bajerius su jau išvirusiais ryžiai panos dažniausiai jų niekaip nevedantiems kavalieriams padaro. :D
      Šiaip tik dabar lietuviai sietini su bulvėmis. Tradiciškai turėtų būti derinys lietuviai ir grikiai. ;) Beje, gerai, kad įspėjai, jog ryžius ir sriubą Kinijoje patiekia pietų pabaigoje. Nors artimiausiu metu kelionių į Kiniją nenusimato, betgi vis tiek gerai žinoti tokias smulkmenas. :)

      • Evelina
        vasario 23, 2012

        Giedre, linkiu apsilankyti – tikrai verta. Gal po pagrindinių patiekalų ryžiams vietos jau ir nebeliks :))

    • pow
      kovo 3, 2012

      o tai kas tie pagrindiniai? :))

      • Evelina
        kovo 3, 2012

        Pagrindiniai: daug mėsos patiekalų su vis kitais priedais ir padažais, jūros gėrybės, grybai, keptos daržovės – praktiškai viskas wok ketuvėje ant l.aukštos temperatūros, taip pat hot potai – į puodą merkiamą žalią, labai plonai supjaustyta mėsa

      • pow
        kovo 3, 2012

        aaa, prisminiau, kad vieną kartą kinas darė vakarienę, tai buvo penki patiekalai iš mėsos ir lyg ir viena lėkštė visiems makaronų :D niekaip nesupratau kas čia per maistas, kur tie ryžiai.. mėsos tai beveik nevalgiau tuomet. Dabar jau aišku :)

      • Evelina
        kovo 4, 2012

        Kai kuriose Kinijos vietose makaronai yra populiariau už ryžius ir patiekiami vietoj jų ;)

  5. pow
    kovo 15, 2012

    Labas, įkėliau nuorodą į tavo blogą, kaip sakant “apdovanojau“ tarp stilingiausių blogerių – http://powiuke.wordpress.com/2012/03/15/stilingo-tinklarastininko-2012-apdovanojimo-perleidimas/
    Atrinkti blogai turėtų parašyti kažką apie save ir atrinkti dar keletą, kurie jiems patinka, bet tai yra neprivaloma :)

    • Evelina
      kovo 15, 2012

      Dėkui labai už įvertinimą! Labai malonu būti apdovanota :-)

  6. Saulius
    spalio 2, 2012

    Evelina, super šaunu sužinoti daugiau apie Kiniją… Tikrai negalvojau, kad prireiks, bet įtariu, kad pasiskaičius tavo blogą teks jus aplankyti. Na, ne lapkričio mėnesį, bet šiek tiek vėliau, jeigu rasit laiko tarp džiaugsmingų rūpesčių.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on vasario 15, 2012 by in Maistas and tagged , , , , , , , .

Norėdami gauti informaciją, įveskite savo el. pašto adresą.

Prisijunkite prie kitų 44 pasekėjų

Svečiai

  • 38,469 apsilankė
%d bloggers like this: