Laiškai iš Kinijos

Gyvenimo Vidurio Karalystėje įspūdžiai

36-as laiškas: dziudziubių metas

Šiuo metu pirmose vaisių lentynose – jujube (lot. Ziziphus zizyphus) vaisiai, kurias čia taip ir vadiname – dziudziubėm. Ir vadinsime taip, kol Lietuvos kalbininkai nesužinos apie jas ir nenuspręs kaip nors kitaip. Dar vienas jų pavadinimas – kiniškos (arba raudonosios) datulės.

Dziudziubės yra menkai žinomos vakariečiams, tačiau Azijos gyventojams pažįstamos jau kelis tūkstančius metų. Tai puikus mineralų ir vitaminų šaltinis, dar vadinamos “gyvenimo vaisiumi”. Dziudziubės auga Indijoje, europinės Rusijos dalies pietuose, Kinijoje, Vidurio Rytuose, šiaurės Afrikoje, praeitame šimtmetyje atkeliavo net iki Kalifornijos bei Floridos (JAV).

Kinų medicinoje šis vaisius naudojamas jau keturis tūkstančius metų. Dziudziubėse yra fosforo, mangano, kalcio ir kitų pagrindinių mineralų, taip pat cinko, geležies. Jose esantis vitamino C kiekis dvidešimt kartų didesnis nei citrusiniuose vaisiuose, nors jų skonis – saldus. Taip pat yra riboflavino ir tiamino. Dziudziubės labai gerai skrandžiui, medžiagų apykaitai, padeda įveikti gerklės uždegimą, valo kraują, labai gerai širdies sistemos veiklai. Žmogaus organizmui reikia 24 rūšių amino rūgščių. Dziudziubėse jų net 18. Va toks puikus vaisius auga po Vidurio Karalystės saule.

Pirmiausia paragavau pailgos formos dziudziubių, o paskui sužinojau, kad skanesnės – apvalios. Tai dabar stengiuosi, kad namie nesibaigtų atsargos. Skoniu dziudziubės panašios į saldžius obuolius. Kinų mokytoja dar sakė, kad yra minkštos da dzao, kurias įmeta į karšto vandens puodelį ir geria. Nesu tikra, bet man rodos, kad tos minkštos – tai džiovintos dziudziubės (reikės išsiaiškinti).

Patarlė “Pririšau savo ožką po dziudziubės po medžiu” reiškia, kad ta ožka niekada nebadaus.

Linkėdama gyventi po dziudziubės medžiais,

Evelina

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on rugsėjo 23, 2011 by in Maistas and tagged , , , , , , , , .
%d bloggers like this: